Az alábbiakban összegyűjtöttük az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok által a Konzuli Szolgálatnak leggyakrabban feltett kérdéseket és az arra adott válaszokat.

A + jelre kattintva lenyílnak a részletes információk!

 

+Kell vízum az Egyesült Királyságba való beutazáshoz?
• Turistaként vagy látogatóként vízummentesen lehet tartózkodni az Egyesült Királyságban, amennyiben tervezett tartózkodása nem haladja meg a 6 hónapot. Felhívjuk a figyelmet, hogy bizonyos beutazási célok, illetve 6 hónapot meghaladó tartózkodási szándék esetén vízum szükséges az Egyesült Királyságba történő beutazáshoz. A magyar Konzuli Szolgálat ugyanakkor nem rendelkezik hatáskörrel a brit vízumeljárás tekintetében. Utóbbival kapcsolatban a budapesti brit nagykövetség honlapján tájékozódhatnak.
• Ellenőrizze, hogy van-e szüksége vízumra >> https://www.gov.uk/check-uk-visa
Hasznos linkek:
Az Egyesült Királyság pontalapú bevándorlási rendszere magyarul és angolul.
+Milyen dokumentum szükséges az Egyesült Királyságba való beutazáshoz?
• Magyar állampolgároknak érvényes útlevélre van szüksége az Egyesült Királyságba való beutazáshoz. A személyi igazolványt a Kilépési Megállapodás értelmében nem fogadják el érvényes úti okmányként. Kivételt képeznek az EU Settlement Scheme (EUSS) keretében letelepedett (settled) vagy előzetesen letelepedett (pre-settled) státuszt szerzett magyar állampolgárok (uniós polgárok), akik esetében a belépést 2025. december 31-ig még személyivel is lehetővé teszik.
• Részletes szabályozásért és további kivételekért látogassanak el a következő weboldalra: https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-as-an-eu-eea-or-swiss-citizen
+Mit jelent a ’pre-settled’ és a ’settled' státusz?
Előzetesen letelepedett jogállás (pre-settled status):
• Azok az európai uniós állampolgárok, akik 2020. december 31. előtt érkeztek az Egyesült Királyságba, de a kérelem benyújtásakor még nem töltöttek el 5 évet az ország területén, azok a regisztrációt követően előzetesen letelepedett jogállást („pre-settled status”, egyfajta „limited leave to remain”) kaphatnak, hogy elérhessék a letelepedett jogálláshoz szükséges 5 éves időtartamot. Kérjük, kísérjék kiemelt figyelemmel, hogy elérték-e a „settled status” megszerzéséhez szükséges 5 év tartózkodást, ugyanis az új jogállás megszerzése nem automatikus. 5 év tartózkodást követően a pre-settled státusszal rendelkezőknek külön kell kérvényezniük a letelepedett státuszt (settled status).
• Az előzetesen letelepedett jogállás (pre-settled status) megszerzésével 5 évig maradhat az Egyesült Királyság területén. 5 év után új kérelem hiányában a tartózkodási jog megszűnik!
• 2 év folyamatos külföldön tartózkodás lehetséges a jogállás elvesztése nélkül. A későbbi letelepedett jogállás megszerzéséhez azonban 5 év folyamatos tartózkodás szükséges!
Letelepedett jogállás (settled status):
• A letelepedett jogállást az 5 éve jogszerűen és folyamatosan az Egyesült Királyságban tartózkodó uniós állampolgárok kaphatják meg. Ez alatt az 5 év alatt, bármely 12-hónapos időszakon belül legalább 6 hónapot kellett az Egyesült Királyság területén tölteni. Ez alól kivétel lehet az a legfeljebb 12-hónapos időszak, amely során rendkívüli életesemény miatt hagyta el az országot (pl. születés, súlyos betegség, tanulmányok, továbbképzés, külföldi kihelyezés). A külföldi katonai szolgálat is kivételnek minősül.
• A letelepedett jogállás megszerzésével bármeddig maradhat az Egyesült Királyság területén. 5 év folyamatos külföldön tartózkodás engedélyezett; az annál hosszabb időtartam a jogállás elvesztésével jár.
• Részletes, angol nyelvű tájékoztatót a brit kormány honlapján olvashatnak.
+Hol és hogyan lehet megváltoztatni a ’pre-settled’ vagy ’settled’ státuszhoz hozzárendelt okmányt?
Adatok vagy személyazonosító igazolvány változása esetén fontos frissíteni a kapcsolódó digitális profilt.
• A bejelentkezéshez szüksége lesz:
- a regisztráció során használt okmányának számára (így például új útlevél regisztrációjakor mindenképpen szükség van a korábbi okmány azonosítójára!);
- a regisztráció során megadott telefonszámára vagy e-mailcímére;
- születési dátumára.
• Bejelentkezést követően frissítheti az adatait: többek között a telefonszámát, az e-mail-címét, a lakcímét, illetve a vezetéknevét és utónevét, valamint megadhatja az új útlevelének vagy személyazonosító iratainak adatait. Erről további információt ITT talál, illetve részletesen a brit kormány honlapján tud tájékozódni. 
• A következő videó részletesen bemutatja a folyamatot: https://vimeo.com/519056394
+Hogyan ellenőrizhetem, igazolhatom a letelepedési jogállásomat az Egyesült Királyságban?
• Regisztrációt követően kap egy Certificate of Application-t – ezzel a dokumentummal tudja igazolni a kérelme elbírálásáig, hogy Ön az uniós polgárok letelepedési rendszerén belül (EU Settlement Scheme - EUSS) kérelmet adott be.
• A kérelem elbírálását követően a döntésről e-mailben kap értesítést, ezzel az e-maillel és a csatolt levéllel azonban NEM igazolhatja a jogállását. A jogállás igazolása a „View and prove” szolgáltatással lehetséges. Az EUSS jogállás igazolása digitális, tehát annak igazolására nem fog kapni a brit hatóságoktól fizikai dokumentumot (pl. tartózkodási kártyát).
• Lehetőség van a jogállást igazoló kód („share code”) megosztására is. A munkáltató e-mail címének beírásával közvetlenül ők is ellenőrizni tudják a jogállását.
+Státusszal rendelkező személyként milyen feltételekkel folyamodhatnak családtagjaim is letelepedésért?
• Bizonyos esetekben lehetőség van arra, hogy a családtagok később csatlakozzanak a már letelepedési státusszal rendelkező magyar állampolgárokhoz, amennyiben a családjogi kapcsolatuk (pl. házasság vagy bejegyzett élettársi kapcsolat kötése) már 2020. december 31-én fennállt, illetve gyermekek esetében akkor is, ha 2020. december 31. után születnek.
• Az új brit bevándorlási rendszer keretében lehetőség van kérelmezni a családegyesítést, illetve regisztrálni a vízumjogosult személyek családtagjait („dependant”), amely témákkal kapcsolatban kérjük, keressék fel a brit kormány angol és magyar nyelvű vízumtájékoztatóit.
• Ellenőrizze, hogy családtagja kérhet-e letelepedést az Egyesült Királyságban – még az érintett családtag Egyesült Királyságba utazása előtt >>ezen az oldalon
+Milyen feltételekkel tanulhatok/vállalhatok munkát az Egyesült Királyságban?
• Amennyiben munkát szeretne vállani vagy tanulmányokat folytatni az Egyesült Királyságban, az új pontalapú bevándorlási rendszer alapján szüksége lehet vízumra. A magyar Konzuli Szolgálat ugyanakkor nem rendelkezik hatáskörrel a brit vízumeljárás tekintetében, ezzel kapcsolatban a budapesti brit nagykövetség honlapján tájékozódhatnak.
• Ellenőrizze, hogy szüksége van-e vízumra és milyen vízumtípusra lehet jogosultsága: https://www.gov.uk/check-uk-visa
Hasznos linkek:
Az Egyesült Királyság pontalapú bevándorlási rendszere magyarul és angolul.
+Milyen egészségügyi ellátásra vagyok jogosult az Egyesült Királyságban?
• Rövid távú beutazás előtt mindenképpen javasolt utazási egészségbiztosítást kötni, amely kiterjed az utazás során esetlegesen szükségessé váló egészségügyi ellátások teljes körére. Különösen fontos ez, ha valamilyen meglévő betegsége van. Ilyenkor meg kell arról győződni, hogy az ezzel kapcsolatban felmerülő kezelésekre is kiterjed a megkötött biztosítás. Az utazás során feltétlenül tartsa magánál az alapbetegség(ek)ről és állandó gyógyszerekről szóló angol nyelvű igazolást.
• Az NHS lakóhely alapú egészségügyi rendszer. Ez azt jelenti, hogy az Angliába látogatóknak a körülményeiktől függően fizetniük kell az egészségügyi ellátásáért.
• Részletekért látogasson el a brit kormány honlapjára.
• Ha EU-tagország állampolgáraként tervezi költözését, vagy él az Egyesült Királyságban, úgy részleteket a brit kormány honlapján talál. 
+Érvényes-e az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EHIC) az Egyesült Királyságban?
• Ha az Egyesült Királyságban való átmeneti tartózkodása alatt megbetegszik, vagy egészségügyi vészhelyzetben van, az egészségügyi ellátáshoz használhatja Magyarország által kiállított érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártyát.
• Az Európai Egészségbiztosítási Kártya ugyanakkor nem helyettesíti az utasbiztosítást, nem fedezi a magán egészségügyi ellátást, a hazautazást, illetve az elveszett vagy ellopott vagyontárgyakat.
• Tovább információt angolul >>itt talál.
• A kártyáról szóló részletes ismertetőért látogasson el a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő oldalára.
Mire jó az európai egészségbiztosítási kártya (EHIC)?
• A magyar egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai Unió más tagállamában rendelkeznek állandó lakóhellyel egy másik tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat. Ezen ellátásokra való jogosultság az Európai Egészségbiztosítási Kártyával igazolható.
• Részletes tájékoztatást a kártyáról magyar és angol nyelven is olvashatnak.
+Jogosítvány érvényessége
• Vezethetek magyar jogosítvánnyal az Egyesült Királyságban?
- Ellenőrizze érvényes-e jogosítványa az Egyesült Királyságban: https://www.gov.uk/driving-nongb-licence
• Vezethetek brit jogosítvánnyal Magyarországon és egyéb uniós tagállamban?
- A brit vezetői engedély a Magyarország területén történő tartózkodás kezdetétől számított egy évig jogosít járművezetésre, ezt követően a külföldi vezetői engedélyt kérelemre magyar vezetői engedélyre kell honosítani.
- Többi uniós tagállam vonatkozásában a brit kormány honlapján talál információkat.
+Hozhatom háziállatomat az Egyesült Királyságba?
• A háziállatok szállításáról >>itt található angol nyelvű információ.
+Milyen vámszabályok vonatkoznak rám költözés során?
A költözés során érdemes költöztető cég segítségét igénybe venni, és meggyőződni arról, hogy teljeskörű szolgáltatást nyújtanak, amelynek részeként a vámeljárás adminisztrációs terhét is átvállalják. A költözéssel járó teendőkről, vámszabályokról, kitöltendő nyomtatványokról az alábbi linkek tartalmaznak bővebb információkat:
Magyarországról Egyesült Királyságba történő költözés esetén: https://www.gov.uk/moving-to-uk
Egyesült Királyságból Magyarországra történő költözés esetén: https://www.gov.uk/check-customs-declaration
További tájékoztatásért az illetékes magyar és brit hatóságokhoz fordulhatnak, az alábbiak szerint.
+Vámköteles az online rendelésem az Egyesült Királyságból?
• A 2021. június 30-ig érvényes szabályozás alapján az Európai Unión kívülről érkező, 22 euró érték alatti áruk vám- és áfamentesek, míg 22-150 euró között vámmentesek ugyan, de a 22 eurót meghaladó értékű áruk után áfát kell fizetni.
• Részeletekért tájékozódjon a NAV oldalán vagy az Európai Bizottság angol nyelvű felületén.
+Mit tegyek, ha elvesztettem/ellopták/megrongálódott az útlevelem?
• Amennyiben az Egyesült Királyságban való tartózkodása alatt elvesztette/ellopták útlevelét vagy személyazonosító igazolványát, vagy az megrongálódott, úgy kérjük tájékozódjon honlapunkon a teendőkről:
• Útlevélkérelmekkel kapcsolatos további tájékoztatókat holnapunkon >>itt talál.
+Mi a konzuli védelem, és kinek jár?
• Akár rövidebb időre utazik külföldre, akár életvitelszerűen tartózkodik egy másik országban, javasoljuk, hogy regisztráljon konzuli védelemre, és töltse ki az online regisztrációs adatlapot. >>További információ itt.
• Arról, hogy miben tud segíteni a Konzuli Szolgálat, ide kattintva tudnak tájékozódni.
• Bajba jutás esetén ITT találhatja az ügyeleti elérhetőségeinket.