Amennyiben magyar okmányát ellopták, vagy elvesztette, ennek tényét be kell jelentenie a magyar hatóságok felé.

A bejelentés megtétele különösen fontos azért, mert az okmányokkal bárki visszaélhet, és ebből nagyon komoly kellemetlenségek támadhatnak. Amennyiben az okmányai elvesztését, ellopását nem jelenti be, a későbbiekben minden visszaélésért a felelősség Önt terheli. Kérjük, hogy a bejelentést először a helyi rendőrségen tegye meg, s ha jegyzőkönyvet kap, úgy azt is csatolja (az elvesztést nem lehet a rendőrségen bejelenteni). Egyes rendőrségek nem adnak jegyzőkönyvet, csak egy referenciaszámot, amelyet a bejelentésben kell feltüntetni. Vannak továbbá olyan rendőrőrsök is, amelyek nem fogadnak ilyen bejelentéseket, ez esetben a jegyzőkönyvben nyilatkozzanak, hogy erre nem került sor.

Az okmány elvesztését konzulátusunkon személyesen kell bejelenteni, melyre külön időpontot kell foglalni, akár az új okmány igénylésével együtt is, melyet ide kattintva tehet meg. A foglalásnál az „Okmányelvesztés bejelentése + új okmány (Útlevél / SZIG )” ügytípust kell kiválasztani. Az új magánútlevél iránti kérelemről bővebben itt olvashat.

Az okmány eltulajdonításáról, annak elvesztéséről a konzulátus hivatalos jegyzőkönyvet vesz fel. Amennyiben ez lehetséges, a konzulátus kéri az okmány eltulajdonításáról szóló rendőrségi jegyzőkönyvet, vagy ennek bejelentésére vonatkozó ún. crime numbert.

A bejelentést követően a konzulátus haladéktalanul gondoskodik az okmány letiltásáról.

Lehetősége van magánútlevele pótlására annak elvesztése, eltulajdonítása vagy megsemmisülése esetén elektronikus úton is, a Webes Ügysegéd használatával. Az útlevél pótlása iránti kérelem kizárólag abban az esetben nyújtható be elektronikus úton, ha a pótlandó útlevél 2013. január 1-jét követően került igénylésre és kérelmezője hozzájárult ujjnyomat adatának tárolásához, vagy ujjnyomat adat felvételezésére a jogszabályban előírt okból nem került sor. A Webes Ügysegéd felületét itt találja.

Abban az esetben, ha nincs idő megvárni a Magyarországon legyártandó útlevél elkészültét, lehetőség van ideiglenes magánútlevél igénylésére, melynek részletiről itt olvashat.

 


Megtalált okmányok bejelentése:

Amennyiben valamely korábban elveszett, eltűnt, vagy ellopott magyar okmányát megtalálta, vagy az előkerült, ennek tényét szintén be kell jelentenie a magyar hatóságok felé. Ezt a konzulátuson keresztül is megteheti a lap alján található nyomtatvány segítségével.

A bejelentés módja a konzulátuson azonos az okmányok elvesztésének, eltűnésének, ellopásának bejelentésével.

Felhívjuk ugyanakkor a figyelmet, hogy tapasztalataink szerint a megtaláltként lejelentett okmányokkal való utazás gyakran problémákat okoz, ami abból is adódhat, hogy megtalálás tényét nem vezetik át időben az erre szolgáló rendszeren. A legcélszerűbb megoldás a megtalált okmány használata helyett új okmány igénylése.


Letölthető adatlapok

Jegyzőkönyv személyi igazolvány és/vagy útlevél elvesztéséről, ellopásáról

Kitöltési útmutató a személyi igazolványról, útlevélről szóló jegyzőkönyvhöz

Jegyzőkönyv vezetői engedély elvesztésének, ellopásának bejelentéséhez

Kitöltési útmutató a vezetői engedélyről szóló jegyzőkönyvhöz

Jegyzőkönyv útlevél, vagy személyi igazolvány megtalálásáról