2023. november 16-án indult el a Hazaváró Szolgáltatás, mely honfitársaink Magyarországra való hazatelepülésének megkönnyítését szolgálja.

A szolgáltatás interaktív honlapja, a Hazaváró Portál a www.hazavaro.gov.hu oldalon érhető el. A honlap a hazaköltözéssel kapcsolatos adminisztratív feladatokról nyújt naprakész információkat, illetve az érdeklődők egy navigátor segítségével személyre szabott ügyintézési listát állíthatnak össze a teendőkről.

A Hazaváró Szolgáltatást igénybe vevő ügyfeleknek az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) kedvezményes fordítási és hitelesítési szolgáltatásokat kínál a szükséges dokumentumok tekintetében. A kedvezmények érvényesítése a kinyomtatható teendőlista bemutatásával igazolható, amiről bővebb információ az OFFI honlapján található.

A Portál mellett Magyarországon a kormányablakokban kijelölt 27 ún. Hazaváró Pontban várják az ügyintézők a hazatelepülőket, és a 0-24 órás Kormányzati Ügyfélvonal (1818, külföldről: +36 1 550 1858), valamint a magyar külképviseletek is segítik az ügyintézést.