Magyarország manchesteri képviseletének főkonzuljaként tisztelettel köszöntöm honlapunk látogatóit!

Észak-Anglia, illetve azon belül Manchester régóta élvezi a magyarok figyelmét, az ipari forradalom eredményei nagyjaink érdeklődését is felkeltették, s a sorsfordító magyar események híre is eljutott Észak-Angliába. Lelkes tömeg üdvözölte például a Manchesterbe látogató emigráns Kossuth Lajost, s itt talált új hazára többezer honfitársunk az 1956-os forradalom leverését követően. A magyar kultúra követei, világhírű zenészeink, Liszt Ferenc, Bartók Béla és sokan mások is öregbítették itt a magyarok hírnevét.

2023 szeptemberében örömmel kezdtem meg Manchesterben főkonzuli munkámat, amely egyben visszatérés volt Angliába, ahol korábban, öt éven át, 2011-2016 között már szolgálhattam Magyarországot, illetve a magyar állampolgárokat a londoni nagykövetség konzuli osztálya vezetőjeként. Az Angliában és a több mint két évtizedes diplomáciai munkám során szerzett tapasztalatokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Főosztályának vezetőjeként is jól tudtam hasznosítani.

Főkonzulként kiemelt feladatomnak tartom, hogy az Észak-Angliában élő, illetve ide látogató magyar állampolgárok magas színvonalú konzuli szolgáltatásokat vehessenek igénybe, valamint tovább erősítsem a Magyarország és Észak-Anglia közötti gazdasági, kulturális és társadalmi kapcsolatokat. Ennek érdekében arra törekszem, hogy a Közép-Angliától a skót határig terjedő konzuli kerületünk – Cheshire, Cumbria, Durham, East Riding of Yorkshire, Greater Manchester, Lancashire, Merseyside, North East Lincolnshire, North Lincolnshire, Northumberland, North Yorkshire, South Yorkshire, Tyne and Wear, and West Yorkshireminél több településére ellátogassak.

Magyarország értékeinek bemutatása mellett fontos feladatomnak tekintem az Észak-Angliában élő magyarság minél szélesebb körű támogatását, érdekeinek védelmét, magyarságtudata megőrzésének segítését, a magyar emlékek felkutatását, megőrzését.

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően honfitársaink egyre gördülékenyebben intézhetik nálunk hivatalos ügyeiket. Ezzel párhuzamosan főkonzulátusunk külső kapcsolatrendszerében, mindennapi tevékenységében is jelen kíván lenni az észak-angliai magyarság életében. Megtisztelnek minket, ha részt vehetünk az ünnepségeiken, kiemelt eseményeiken, de kérem forduljanak hozzánk bizalommal ötleteikkel, javaslataikkal és gondjaikkal is!

 

dr. Riskó-Nagy László

főkonzul