7 Jan

Felhívjuk ügyfeleink a figyelmét, hogy a 2021. január 5-től bevezetett szigorítások értelmében Angliában és Skóciában általános lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, ami kihat az Egyesült Királyságban működő magyar külképviseletek konzuli ügyfélfogadására is. 

Átmenetileg csak olyan ügyek intézésére van lehetőség, amelyek rövid időt vesznek igénybe (pl. útlevélkérelem), és amelyek nem tűrnek halasztást. Az anyakönyvi, névváltoztatási és állampolgársági kérelmek benyújtására jelen körülmények között nincs lehetőség. Továbbra is mindenkit arra kérünk, hogy csak akkor foglaljon időpontot ügyintézésre, ha kérelme benyújtása valóban sürgős és halaszthatatlan.

HALASZTHATATLAN ÚTI OKMÁNY ÜGYEK

Halaszthatatlannak minősül a magyar útlevél vagy személyi igazolvány iránti kérelem benyújtása akkor, ha a magyar állampolgárnak:

  • egyetlen érvényes úti okmánya sincs, így jelenleg sem utazni, sem személyazonosságát igazolni nem képes; vagy
  • az utazásra vagy személyazonosításra használt útlevelének/személyi igazolványának érvényessége 2021. március vége előtt jár le.

Amennyiben rendelkezik valamely másik állam által kiállított érvényes (pl. brit) útlevéllel vagy (utazásra is használható) személyi igazolvánnyal, akkor magyar okmányának pótlása nem minősül halaszthatatlannak.

Kérjük, hogy legyenek egymásra is tekintettel, és ha időpontot foglalnak, akkor is csak egy ügytípusra (vagy útlevélre vagy személyi igazolványra). Amennyiben a családban többek úti okmány ügye halaszthatatlan, kérjük foglaljanak egyenként, minden foglalásnál azt a nevet megadva, akinek a részére az okmány készül. Ha ugyanarra a névre van érvényes foglalás személyi igazolványra és útlevélre is, akkor az egyiket automatikusan törölni fogjuk. 

EGYÉB HALASZTHATATLAN ÜGYEK

Lehetőség van továbbá időpontot foglalni, de csak emailben (konz.man@mfa.gov.hu):

  • útlevél vagy személyi igazolvány eltűnésének bejelentésére
  • sürgős aláírás- vagy másolat hitelesítésre, illetve
  • erkölcsi bizonyítvány igénylésre is.

Minden egyéb ügyben csak a járványügyi helyzet enyhülését, korlátozások feloldását követően áll módunkban kérelmet átvenni.

Ha kérelme a fenti kritériumoknak megfelel, akkor itt foglalhat időpontot: https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/home

Felhívjuk a figyelmet, hogy naponta újabb időpontokat nyitunk meg, de mindig csak egy-két napra előre. Ha az időpontok betelnek, a következő nap reggelén lehet újra próbálkozni a foglalással.

***

Ideiglenes magánútlevél igényléséhez nem foglalható on-line időpont. Igénylése feltételeiről és az időpontfoglalás módjáról itt tájékozódhat:  https://manchester.mfa.gov.hu/hun/page/ideiglenes-maganutlevel-igenylese

***

Bajbajutott magyar állampolgárok számára továbbra is éjjel-nappal elérhető a Konzuli Szolgálat.

***

Honlapunk 'Koronavírus' menüpontjában összegyűjtöttük a járvány kitörése óta gyakran ismétlődő állampolgári kérdéseket, valamint az arra adott válaszokat. A GYIK eléréséhez kattintson ide

Kérjük, hogy egyesült királyságbeli tartózkodása során folyamatosan kísérje figyelemmel, és tartsa be a brit közegészségügyi hatóságok aktuális ajánlásait, illetve előírásait! Ezekről bővebben az alábbi hivatalos brit oldalakon tájékozódhat.

A magyarországi járványhelyzettel kapcsolatban a https://koronavirus.gov.hu/ oldalon lehet hivatalos információhoz jutni.