EU SETTLEMENT SCHEME (EUSS)

 

Az Egyesült Királyságba 2020. december 31-ig érkezett és ezt követően is maradni szándékozó magyar állampolgároknak az „EU Settlement Scheme” (EUSS) online regisztrációs eljárás keretében „letelepedett jogállást” (settled status) vagy „előzetesen letelepedett jogállást” (pre-settled status) kellett kérvényezniük, ellenkező esetben elvesztik tartózkodási jogukat. A regisztráció határideje 2021. június 30. volt, de bizonyos esetekben még lehetséges későbbi kérelmezés is.

 

Ki adhat be kérelmet?

 • minden olyan európai uniós állampolgár, az EGT országok és Svájc állampolgárai, akik 2020. december 31-ig érkeztek az Egyesült Királyságba és itt szándékoznak maradni
 • a 2020. december 31-ig az Egyesült Királyságba érkezett EU-s állampolgárok közvetlen családtagjai
 • a gyermekekre külön kérelmet kell beadni (ha a gyermek az Egyesült Királyságban született, de nem brit állampolgár, akkor is be kell adni a letelepedési kérelmet!)
  A szülő a gyermeke kérelmét össze tudja kapcsolni a sajátjával; ill. amennyiben a szülő sikeresen megkapta az előzetesen letelepedett vagy letelepedett státuszt, úgy a gyermek is automatikusan megkapja ugyanazt.
 • a „permanent residence document”-tel rendelkezőknek is regisztrálni kell!
 • DE! a brit állampolgársággal is rendelkező kettős állampolgárok nem igényelhetik a letelepedett jogállást, mert ők az Egyesült Királyság teljes jogú állampolgárai.

 

Milyen jogállásra vagyok jogosult?

 • Letelepedett jogállás (settled status):

5 éve jogszerűen és folyamatosan az Egyesült Királyságban tartózkodó uniós állampolgárok kaphatják meg. Ez alatt az 5 év alatt, bármely 12-hónapos időszakon belül legalább 6 hónapot kellett az Egyesült Királyság területén tölteni. Ez alól kivétel lehet az a legfeljebb 12-hónapos időszak, amely során rendkívüli életesemény miatt hagyta el az országot (pl. születés, súlyos betegség, tanulmányok, továbbképzés, külföldi kihelyezés). A külföldi katonai szolgálat is kivételnek minősül.

A letelepedett jogállás megszerzésével bármeddig maradhat az Egyesült Királyság területén. 5 év folyamatos külföldön tartózkodás engedélyezett; az annál hosszabb időtartam a jogállás elvesztésével jár.

 

 • Előzetesen letelepedett jogállás (pre-settled status):

Akik 2020. december 31. előtt érkeztek az Egyesült Királyságba, de a kérelem benyújtásakor még nem töltöttek el 5 évet az ország területén, azok a regisztrációt követően előzetesen letelepedett jogállást („pre-settled status”, egyfajta „limited leave to remain”) kaphatnak, hogy elérhessék a letelepedett jogálláshoz szükséges 5 éves időtartamot. Kérjük, kísérjék kiemelt figyelemmel, hogy elérték-e a „settled status” megszerzéséhez szükséges 5 év tartózkodást, ugyanis az új jogállás megszerzése nem automatikus.  5 év tartózkodást követően a pre settled státusszal rendelkezőknek külön kell kérvényezniük a letelepedett státuszt (settled status).

Az előzetesen letelepedett jogállás (pre-settled status) megszerzésével 5 évig maradhat az Egyesült Királyság területén. 5 év után új kérelem hiányában a tartózkodási jog megszűnik!

2 év folyamatos külföldön tartózkodás lehetséges a jogállás elvesztése nélkül. A későbbi letelepedett jogállás megszerzéséhez azonban 5 év folyamatos tartózkodás szükséges!

 

Hol regisztrálhatok?

A kérelmet elsősorban online lehet benyújtani. Részletes információt ezen a weboldalon találnak.

Hasznos lista a jelentkezés előtt:

 • Győződjön meg róla, hogy a magyar útlevele vagy személyazonosító igazolványa érvényes.
 • Gyermekek kérelmének beadásakor szükséges a születési anyakönyvi kivonat is.
 • Ha nincs érvényes magyar útlevele vagy személyazonosító igazolványa, foglaljon időpontot ügyintézésre.
 • Őrizze meg a közüzemi számláit (víz, gáz, villany, TV, telefon, internet), önkormányzati adó (council tax) számlát, amelyen szerepel a neve és a lakcíme.
 • Győződjön meg róla, hogy a közüzemi számlákon szereplő név megegyezik a fényképes okmányában szereplő nevével.
 • Őrizze meg a lakásbérleti szerződését, esetleges banki hitelszerződését, lakás-, autóbiztosítási szerződését.
 • Őrizze meg a munkáltatói szerződéseit, a munkahelyi fizetési bérpapírjait (payslip), a P45 és P60 nyomtatványokat, bármilyen levelet a munkáltatójától, mely igazolja a munkavállalói jogviszonyát.
 • Őrizzen meg minden egyéb levelet, amely igazolja angliai tartózkodását - pl. iskolai tanulói jogviszonyról, elvégzett tanfolyamokról, orvosi kezelésről, kórházi tartózkodásról, NHS-től, HMRC-től, DVLA-től, Home Office-tól kapott levelek.

 

Hogyan ellenőrizhetem, igazolhatom jogállásomat? Hogyan módosíthatom adataimat a regisztrációt követően? 

A regisztrációt követően kapni fog egy Certificate of Application-t – ezzel a dokumentummal tudja igazolni a kérelme elbírálásáig, hogy Ön az EUSS rendszeren belül kérelmet adott be.

A kérelem elbírálását követően a döntésről e-mailben kap értesítést, ezzel az e-maillel és a csatolt levéllel azonban NEM igazolhatja a jogállását. A jogállás igazolása a „View and prove” szolgáltatással lehetséges. Az EUSS jogállás igazolása digitális, tehát annak igazolására nem fog kapni a brit hatóságoktól fizikai dokumentumot (pl. tartózkodási kártyát).

A bejelentkezéshez szüksége lesz:

 • a regisztráció során használt okmányának számára (így például új útlevél regisztrációjakor mindenképpen szükség van a korábbi okmány azonosítójára!);
 • a regisztráció során megadott telefonszámára vagy e-mailcímére;
 • születési dátumára.

Bejelentkezést követően frissítheti az adatait: többek között a telefonszámát, az e-mail-címét, a lakcímét, illetve a vezetéknevét és utónevét, valamint megadhatja az új útlevelének vagy személyazonosító iratainak adatait. Erről további információt itt talál.

Lehetőség van a jogállást igazoló kód megosztására is. A munkáltató e-mail címének beírásával közvetlenül ők is ellenőrizni tudják a jogállását.

 

Hasznos linkek:

 

Tájékoztatók magyarul: