20 Jan

2022. január 17-én az EU Egyesült Királyságbeli missziója online előadást szervezett a Brexit felsőoktatásra gyakorolt hatásairól. Az esemény olyan EU-s diákoknak szólt, akik Nagy-Britanniában a közelmúltban kezdték el tanulmányaikat vagy most terveznek jelentkezni. A szakértők négy területen osztottak meg információt: letelepedési folyamat, vízum, tandíj és egészségbiztosítás. A webinárium második felében a résztvevők kérdéseket tehettek fel a szakértőknek.

Letelepedési folyamat & Vízum

A Seraphus Jogi iroda adott tájékoztatást a letelepedési folyamatról. Az EU Settlement Scheme jelentkezési határideje 2021. június 30-án lezárult, azonban kivételes esetekben utólag is lehet jelentkezni a rendszerbe (ha a jelentkező alapos indokkal tudja alátámasztani a határidő túllépését.)

A jogi szakértő kiemelte, hogy a letelepedett státusz igényléséhez szigorú megszakítási szabályok kapcsolódnak, amelyek kiegészültek a COVID-19 járványszabályokkal. Ez utóbbiak lehetővé teszik a 12 hónapos vagy akár annál hosszabb távolmaradást is. Ennek feltétele egy igazoló dokumentum, amely bizonyítja az alábbi indokok egyikét:

  • Covid-19 megbetegedés
  • a koronavírusra vonatkozó helyi közegészségügyi irányelveknek megfelelően kötelező karanténban eltöltött idő
  • koronavírussal érintett családtag gondozása
  • a koronavírus okozta utazási fennakadások miatt nem tudott korábban visszatérni az Egyesült Királyságba
  • az egyetem tájékoztatása szerint a koronavírus miatt a kurzusát távoktatásra helyezték át, és azt tanácsolták vagy engedélyezték, hogy visszatérjen hazájába távoktatásra.
  • egyeteme vagy munkáltatója azt tanácsolta, hogy a koronavírus miatt ne térjen vissza az Egyesült Királyságba, és folytassa a tanulást vagy távmunkát hazájából
  • más, koronavírussal kapcsolatos ok miatt távol volt az Egyesült Királyságból, például azért hagyta el vagy maradt az Egyesült Királyságon kívül, mert máshol kevesebb koronavírus-korlátozás volt érvényben

Bizonyító igazolásfajták és további információ az alábbi linken:

https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-eu-settlement-scheme-guidance-for-applicants

Státuszukat a diákok is az erre létrehozott online felületen generált kóddal tudják az egyetemeknek és később munkáltatóiknak bizonyítani. (https://www.gov.uk/view-prove-immigration-status)

A jövőbeli tanulóknak szükségük lesz diákvízumra az országban való továbbtanuláshoz. Ezt egy erre kialakított applikáció segítségével lehet megtenni: https://www.gov.uk/student-visa/apply

Tandíj

Elő-letelepedési vagy letelepedési státusszal rendelkező uniós diákoknak, a brit állampolgárságú diákokra vonatkozó tandíjat kell fizetniük. A jövőbeli diákok tandíjai, amelyek a nemzetközi diákok által fizetendő árnak felelnek meg, akár dupla annyiba is kerülhetnek, mint a brit társaiké és különbözhetnek annak megfelelően, hogy az oktatási intézmény melyik országrészben helyezkedik el (Anglia, Skócia, Wales vagy Észak-Írország).

A UKCISA (The UK Council for International Student Affairs) honlapja részletes áttekintést nyújt a további szabályokról: https://www.ukcisa.org.uk/

Egészségügyi biztosítás

Az új hallgatóknak, akik 6 hónapnál több időt töltenek az országban, a diákvízum kiegészítéseként egy úgynevezett Immigration Health Surcharge pótdíjat is kell fizetniük, amelynek összege évi £470. Ezt az egészségügyi pótdíjat azonban az IHS Reimbursement Scheme keretén belül vissza lehet igényelni. A visszaigényléshez szükséges az Európai Egészségbiztosítási Kártya.

Azoknak a diákoknak, akik nem élnek a visszaigénylés lehetőségével, ingyenesen elérhetővé válik az NHS összes szolgáltatása.

A pontos részletekről itt lehet tájékozódni: https://www.gov.uk/guidance/immigration-health-surcharge-for-eu-students-in-the-uk.

További információ

A „Settled” nonprofit szervezet számos kérdésben tud segíteni a diákoknak a letelepedéssel, státusszal, víummal kapcsolatban: https://settled.org.uk/hu/

A webinárium elérhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=652240942589413