21 Oct

A Főkonzulátus nemzeti ünnepi megemlékezésén beszédet mondott dr. Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Tommy Judge Manchester polgármestere és fellépett a Pengetős Trió.

 

Ünnepi beszédében az államtitkár kiemelte a magyar-brit diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulójának jelentőségét, felidézve a több évszázadra visszatekintő kétoldalú kapcsolataink kiemelkedő eseményeit. Az 1956-os forradalom 65. évfordulójáról megemlékezve rámutatott a magyar nép múlhatatlan szabadságvágyára és az erős nemzeti öntudat jelentőségére. Megemlékezett arról, hogy a forradalom bukását követően Anglia 20 ezer magyar menekültet fogadott be, s közülük sokan Észak-Angliában találtak új otthonra. Köszönetet mondott Manchester városának az itt élő magyar közösség támogatásáért. Hangsúlyozta, továbbra is elkötelezettek vagyunk a Nagy-Britanniával és az észak-angliai régióval való kapcsolataink fejlesztése iránt.

 

 

Az ünnepségen Tommy Judge, Manchester polgármestere beszédében méltatta az itt élő magyar közösséget, akik nagyban hozzájárultak a város és a régió fejlődéséhez. Örömét fejezte ki, hogy Magyarország főkonzulátust nyitott Manchesterben és hangsúlyozta, hogy a város elkötelezett a Magyarországgal való kapcsolatok fejlesztése iránt, érdekeltek az üzleti kapcsolatok erősítésében.