24 Oct

Október 22-én a Főkonzulátus nemzeti ünnepi megemlékezést tartott, amelyen beszédet mondott Manchester főpolgármestere és Kátai-Nagy Krisztina főkonzul. A rendezvényt Szentpétery Tibor fotókiállítása kísérte, valamint koncertet adott Römer Ádám és Miki Takahashi.

A megemlékezésen a főkonzul ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy 1956 fontos üzenete a nép és a nemzet ereje, amelynek alapja az összetartozás és az összefogás. A főkonzul köszönetet mondott az észak-angliai városoknak és vezetőiknek, amiért az Egyesült Királyság 1956-ban több mint 20 ezer magyart fogadott be és a mai napig támogatja az itt élő magyar közösség törekvéseit. A főpolgármester köszöntőjében elmondta: a magyarok tudják, hogy a szabadság nem adott, hiszen történelmük során többször is meg kellett küzdeniük érte, és a városvezetés nevében további szoros együttműködést és a magyar közösség támogatását ígérte.

 

 

 

A megemlékezés alkalmával került sor Szentpétery Tibor fotóinak kiállítására is, amelyeket a művész 1956. október végén készített, és amelyeken a budapesti harcok ikonikus helyszíneit tekinthették meg a vendégek.

 

 

A megemlékezésen koncertet adott Römer Ádám, a Birminghami Szimfonikus Zenekar vezető brácsaművésze, valamint Miki Takahashi, a Feinstein Ensemble tagja, akik Bartók- és Mozart-darabokat szólaltattak meg.