21 May

A magyar Kormány a 2021. május 12-i ülésén arról döntött, hogy a külföldön beoltott magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt. Minden magyar állampolgár, aki az EU, az OECD, a NATO valamely tagállamában - beleértve az Egyesült Királyságot -, továbbá Oroszországban vagy Kínában kapott COVID elleni védőoltást, az a külföldi igazolás bemutatása után kaphat magyar védettségi igazolványt.

Korlátozás, azaz karanténkötelezettség nélkül utazhatnak be Magyarországra az a magyar állampolgár, aki az Egyesült Királyságban kapott oltást és célja, hogy személyesen kérelmezze a magyar védettségi igazolványt egy magyarországi kormányablakban vagy aki igazolja, hogy az Egyesült Királyságban kapott oltást és már ügyfélkapun keresztül benyújtotta a védettségi igazolvány iránti kérelmet.

Ennek megfelelően a magyar védettségi igazolványt személyesen egy magyarországi kormányablakban vagy ügyfélkapun keresztül lehet igényelni, jelen ismereteink szerint már az első dózist követően is, ezen az oldalon: https://magyarorszag.hu/szuf_fooldal#ugyleiras,00ead1fe-8990-4739-8e70-3aff1b765393

A karantén alóli mentesség vonatkozik az együtt utazó kiskorúra is. Ha valaki személyesen kívánja benyújtani a védettségi igazolványra a kérelmét, a karantén alóli mentesség feltétele, hogy a kérelem benyújtása ténylegesen megtörténjen legkésőbb a beutazást követő második munkanapon, ellenkező esetben az illetékes járványügyi hatóság kijelöli a karantén helyszínét.

A védettségi igazolvány igénylése/átvétele céljából történő beutazás érdekében a magyar állampolgárnak nyilatkozatot kell kitölteni, ami a hatóságnál marad. 

A védettségi igazolványt a hatóság díjmentesen, a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül állítja ki.

A kérelemhez csatolni kell az Egyesült Királyságban kiállított, oltás tényének angol vagy magyar nyelvű igazolását, mely tartalmazza a koronavírus elleni oltóanyag típusát, oltás időpontját és helyét. Ezt az igazolást már a határon is be kell tudni mutatni a beutazás céljának alátámasztására. A kifejezetten külföldi utazás céljából igényelhető (QR kódot is tartalmazó) ún. 'COVID-19 vaccination status' igazolást az alábbiak szerint lehet kérni az illetékes brit hatóságoktól:

Angliahttps://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/coronavirus-vaccination/vaccination-status-for-travelling-abroad/

Skóciahttps://www.nhsinform.scot/covid19status

Wales: : https://gov.wales/getting-vaccine-certificate-international-travel

Észak-Írország: egyelőre nincs információ arról, hogy kiállítanának oltási igazolást külföldi utazás céljából. Az érdeklődők a 119-es telefonszámot hívhatják. 

A magyar védettségi igazolvány igénylésének további részleteiről annál a Kormányablaknál célszerű érdeklődni, ahol a kérelmet benyújtja. A Kormányhivatalokat ezeken a telefonszámokon lehet hívni munkanapokon.

Az ügyfélkapun keresztül történő benyújtás ide kattintva intézhető. Ezzel kapcsolatban felmerülő kérdés esetén a Kormányzati Ügyfélvonalat hívhatják a +36 1 550 1858 számon, munkanapokon.

Aki e-mailen érdeklődne, annak a Koronavírus Ügyeleti Központot javasoljuk keresni a koronavirus@1818.hu címen.