***


Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a hatályos rendelkezések értelmében valamennyi, 2020. március 11. napján vagy azt követően lejárt vagy lejáró

személyazonosító igazolvány,

vezetői engedély és

útlevél

a 2022. április 3-i országgyűlési választás és országos népszavazás alkalmával használható a személyazonosság igazolására.

***


Fontos tájékoztatás a koronavírus-világjárványra tekintettel

a magyarországi lakcímmel rendelkező, a külképviseleten

2022. április 3-án személyesen szavazó választópolgárok számára

 

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a Magyarországon bejelentett lakcímmel rendelkezők külképviseleti szavazása során minden esetben be kell tartani a helyi járványügyi szabályokat.

 

Angliában ugyan már megszűnt a maszkviselési kötelezettség, valamint a kötelező házi karantén (self-isolation), de ha valakinél jelentkeznek a COVID-19 tünetei/ pozitív a tesztje, akkor a vonatkozó közegészségügyi ajánlás szerint javasolt otthon maradnia 10 napig, vagy ameddig egymást követő két napon nem tesztel negatívra (ha ez előbb bekövetkezik). Mivel a házi karantén jogilag már nem kikényszeríthető, ezért betegen is dönthet úgy a választópolgár, hogy részt vesz a londoni vagy manchesteri szavazáson. Tisztelettel kérjük, hogy ezesetben mindenképpen viseljenek szájat és orrot eltakaró (orvosi) maszkot végig a szavazóhelyiségben. Az Angliára vonatkozó brit kormányzati ajánlás mindenkit arra ösztönöz, hogy zárt helyeken (a választási helyszín ilyen) továbbra is viseljen maszkot, noha az már nem kötelező. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében a külképviseleti választási iroda gondoskodik megfelelő számú kézfertőtlenítőről, valamint rendszeresen fertőtlenített tollakról. Amennyiben valaki biztonságosabbnak érzi, nyugodtan hozhat/használhat saját tollat, ez nem fogja befolyásolni a szavazata érvényességét.

Kérjük, hogy a fentiekre figyelemmel a szavazás napjáig folyamatosan kövessék nyomon az Önök által szavazási helyszínként kiválasztott ország, illetve város járványügyi előírásait, valamint külképviseletünk, illetve a Nemzeti Választási Iroda honlapját.


***