Bevezető:

Főkonzultusunkon lehetőség van magyar születési/házassági/halotti anyakönyvi kivonat kiállítását kérni, amennyiben annak pótlására vagy újabb példányra lenne szüksége.

Az így beszerzett anyakönyvi kivonatok három nyelvűek, azaz a bejegyzett adatokat a magyar mellett angol és francia nyelven is tartalmazzák.


Hogyan kezdeményezhetem az okirat kiállítását?

Anyakönyvi kivonat kiállítását személyesen kérheti főkonzulátusunkon előzetes időpontegyeztetés alapján.

Időpontot az ezen az oldalon megadott linken keresztül igényelhetnek.

A foglalásnál az "Okiratbeszerzés Magyarországról (anyakönyvi kivonat)" ügytípust kell kiválasztani. A személyek számánál kérjük egy főt beírni, függetlenül a beszerzendő okiratok számától, ugyanakkor minden okiratra külön kérelmet kell kitölteni.  


Milyen költsége van az anyakönyvi kivonat kiállításának?

Az anyakönyvi kivonat beszerzése díjmentes.


Milyen anyakönyvi kivonatokat szerezhetek be?

  • születési anyakönyvi kivonat,
  • házassági anyakönyvi kivonat vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését tanúsító anyakönyvi kivonat,
  • halotti anyakönyvi kivonat.

Kizárólag olyan magyar anyakönyvi kivonat beszerzését lehet kezdeményezni, amely Magyarország jelenlegi területén történt anyakönyvi eseményt rögzít. A kötelező állami anyakönyvezés 1895. óta létezik, ezt megelőzően az anyakönyvi eseményeket az egyházközségek jegyezték fel. 1895 előtti anyakönyvi kivonat beszerzése iránti kérelemben éppen ezért minden esetben kérjük közölni az érintett személy(ek) felekezeti hovatartozását is.


Milyen formanyomtatványt kell kitölteni?

A kitöltendő formanyomtatványt a lap alján tudja letölteni.

  • A kérelemnyomtatványban kérjük töltse ki az anyakönyvi esemény pontos helyét, idejét, illetőleg az érintett személy pontos nevét.
  • Kérjük, a kérelmet géppel vagy kék tollal, nyomtatott nagybetűkkel töltse ki. Jelölje meg, hogy milyen célból kéri az anyakönyvi kivonat beszerzését.

Milyen mellékleteket kell csatolni?

A kitöltött formanyomtatványon túl személyes benyújtás esetén mellékletek nem szükségesek, érvényes személyazonosító okmánnyal igazolnia kell magát (útlevél/személyazonosító igazolvány).

Ha nem saját anyakönyvi kivonatot kér, kérjük, mutassa be a kérelmezés indokául szolgáló okiratot (például a rokonságot igazoló anyakönyvi kivonat, folyamatban lévő jogvitáról szóló okirat stb.).


Az eljárás időtartama:

1-4 hét.

 


Letölthető adatlap:

Kérelem születési/házassági/halotti anyakönyvi kivonat kiállítása iránt