23 Sep

A

A Zsigmond Király Magyar Kulturális Klub és Iskola (Zsigmond Király Hungarian Cultural Club and School) 2014-ben nyitotta meg kapuit Manchesterben. Alapítóinak célja az volt, hogy Észak-Angliában elsőként olyan magyar klubot és iskolát hozzanak létre, amely lehetőséget biztosít a magyar közösség számára az anyanyelv és kultúra ápolására, hagyományainak megőrzésére. Szakképzett pedagógusok mellett számos önkéntes, szakmai támogató és partner intézmény segíti működését, fenntartását, fejlesztését. Az alapítók küldetése, hogy a magyar kulturális örökséget a jövő generációi is megismerhessék.

Havonta két hétvégén kerül sor a tanítási napokra, melyek során a diákok - óvodás korúaktól a kiskamaszokig - változatos tanórákon bővíthetik magyarsággal kapcsolatos ismereteiket. Magyar történelem és irodalom, írás és olvasás óra, népzene és -tánc, drámajátékok, kézműves foglalkozások várnak rájuk. A tanárok játékos és szórakoztató módszerekkel hozzák közelebb az Angliában élő magyar gyermekekhez a hagyományokat.

A további korosztályok számára is vannak programlehetőségek: a 13 év feletti, 21 év alatti fiatalokat vasárnap délutánonként ifjúsági csoport várja, a felnőtteknek különböző tematikájú klubokat szerveznek az iskola vezetői, tanárai, szakemberei. Baba-mama klubhoz, családállítás- vagy pszicho-dráma terápiához, vagy akár magyar (mint idegen nyelv) órához is csatlakozhatnak az érdeklődők. 

Bár a családtagok otthon magyarul beszélgetnek egymással, a legtöbb szülő belátta, hogy kell egy nagyobb közösség is, ahol gyermekeik magyar barátokat szerezhetnek és célirányosan tanulhatnak közös múltunkról, hagyományainkról, jelenünkről és megérezhetik a közös nyelv összetartó erejét.  Nemcsak a manchesteri, hanem a nagyváros környékén élő családokat is vonzzák az iskola rendezvényei, klubeseményei, programjai.

Hogy a távolabb élő magyar családok is könnyebben bekapcsolódhassanak a közösségi életbe 2018 őszén megalakult a Zsigmond Király Magyar Iskola tagiskolájaként a leedsi Kerek Erdő Tanoda. Ez az intézmény is az anyaiskolához hasonló célkitűzésekkel dolgozó önkéntesek által működtetett non-profit szervezet.

Mindkét iskola sok szeretettel várja leendő tagjait!

Részletes csoportbeosztásokért és további információkért keresse fel az iskolák weboldalait: https://zsigmondkiraly.co.uk/

https://kerekerdotanoda.co.uk/