9 Jun

A védettségi igazolványt a hatóság díjmentesen, a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül állítja ki. A kérelemhez csatolni kell az Egyesült Királyságban kiállított, oltás tényének angol vagy magyar nyelvű igazolását, mely tartalmazza a koronavírus elleni oltóanyag típusát, oltás időpontját és helyét. Felhívjuk a figyelmet, hogy ezeket az adatokat csak a kifejezetten külföldi utazás céljából igényelhető, ún. 'COVID-19 vaccination status' igazolás tartalmazza, így az oltáskor automatikusan kiállított kis kártya nem elég.

A részletes 'COVID-19 vaccination status' igazolást az alábbiak szerint lehet kérni az illetékes brit hatóságoktól:

Miután a részletes brit oltási igazolás rendelkezésre áll, a külföldön oltott magyar állampolgárok a magyar védettségi igazolvány személyes kérelmezésének további részleteiről annál a Kormányablaknál érdeklődhetnek, ahol a kérelmet majd benyújtják. A Kormányhivatalokat ezeken a telefonszámokon lehet hívni munkanapokon, munkaidőben. A személyes benyújtáshoz a kérelemnyomtatvány ide kattintva letölthető. Az ügyintézéshez kinyomtatva és kitöltve vigyék magukkal a választott Kormányablakba! További információkat a személyes benyújtásról ide kattintva olvashatnak.

A személyes benyújtás helyett lehetőség van a védettségi igazolvány elektronikus úton történő kérelmezésére is. Az elektronikus benyújtás az alábbi módokon történhet:

Az arcképes azonosítás útján történő kérelembenyújtást alapvetően azoknak javasoljuk, akik nem rendelkeznek ügyfélkapuval. Ügyfélkapura regisztrálni -előzetes online időpontfoglalás alapján - bármely egyesült királyságbeli hivatásos konzuli hivatalban (London/ Manchester/ Edinburgh) lehetséges, vagy akár otthonról, az ugyfelkapu.gov.hu oldalon keresztül (a regisztráció gombra kattintva), amennyiben rendelkezik 2016. január 1-jét követően kiállított e-személyivel és annak kérelmezésekor kapott (zöld) PIN kártyával. 

Azok számára, akik rendelkeznek ügyfélkapuval és azon keresztül kívánják igényelni a magyar védettségi igazolványt, a londoni konzuli hivatal összeállított egy segédanyagot a kérelmezés folyamatáról, amit ide kattintva lehet megtekinteni. 

Fontos megjegyezni, hogy a kérelem elektronikus úton történt benyújtása esetén a határon be kell tudni mutatni az erről szóló igazolást (magát a védettségi igazolványt ilyen esetben még nem kérik a határon, ezért azt elegendő Magyarországon felvenni). A londoni konzuli hivatal által összeállított fenti segédanyagban arra vonatkozóan is található információ, hogy ezt az igazolást honnan tudja letölteni.  

Amennyiben a fentiek elolvasása, valamint a segédanyag megtekintése után további kérdése lenne az elektronikus benyújtási lehetőségekkel, azok technikai részleteivel kapcsolatban, a 0-24 órában elérhető Kormányzati Ügyfélvonalat javasolt keresni a 1818@1818.hu e-mail címen, vagy a külföldről is elérhető + 36 1 550 1858-as telefonszámon.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a konzuli hivatalok nem rendelkeznek hatáskörrel a védettségi igazolványok kérelmezésével kapcsolatban, ezért kérdéseikkel közvetlenül a fenti elérhetőségek valamelyikéhez szíveskedjenek fordulni!