16 Nov

A Manchesteri Főkonzulátus november 16-tól lehetővé teszi útlevél és személyi igazolvány igénylését azon ügyfelek számára, akik nem rendelkeznek érvényes okmánnyal, vagy azok érvényessége 2021. január 31. előtt jár le. Kérjük, ügyfeleinket, hogy csak halaszthatatlan esetben foglaljanak időpontot időpontfoglaló rendszerünkben: https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/home

Magyarországon november 4-én veszélyhelyzetet hirdetett ki a kormány.

A járvány tavaszi hulláma idején elrendelt intézkedésekhez hasonlóan a magyar kormány ismét meghosszabbítja a személyi okmányok érvényességét annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt minél kevesebb személyes ügyintézésre legyen szükség.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a mostani veszélyhelyzet ideje alatt, azaz november 4. után lejáró magyar okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek maradnak.

Ugyanez a határidő vonatkozik azokra az igazolványokra is, amelyek a tavaszi veszélyhelyzet idején, 2020. március 11. és július 3. között jártak le, de automatikusan meghosszabbodott az érvényességük fél évvel. 

A szabályozás kizárólag a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos okmányokra terjed ki.

A lejárt érvényességű okmányok csak Magyarország területén (illetve a külképviseleti ügyintézés során) maradnak használhatók, azokat külföldi hatóságok nem fogadják el.

Ennek köszönhetően a kijárási korlátozás után is gond nélkül meghosszabbíthatók lesznek az ez idő alatt lejárt útlevelek, személyi igazolványok.