2 Mar

A jelenlegi korlátozó intézkedések fokozatos feloldásával párhuzamosan a Manchesteri Főkonzulátus is bővíti az intézhető ügyek körét. A távolságtartási szabályok (és egyéb fennmaradó korlátozó intézkedések) miatt azonban kérjük, hogy csak akkor foglaljon időpontot, ha kérelme benyújtása valóban sürgős és halaszthatatlan. 

HALASZTHATATLAN ÚTI OKMÁNY ÜGYEK

Halaszthatatlannak minősül a magyar útlevél vagy személyi igazolvány iránti kérelem benyújtása akkor, ha a magyar állampolgárnak:

  • egyetlen érvényes úti okmánya sincs, így jelenleg sem utazni, sem személyazonosságát igazolni nem képes; vagy
  • az utazásra vagy személyazonosításra használt útlevelének/személyi igazolványának érvényessége 2021. május vége előtt jár le.

Amennyiben rendelkezik valamely másik állam által kiállított érvényes (pl. brit) útlevéllel vagy (utazásra is használható) személyi igazolvánnyal, akkor magyar okmányának pótlása nem minősül halaszthatatlannak.

 EGYÉB HALASZTHATATLAN ÜGYEK

Fokozatosan visszavezetjük az egyéb konzuli szolgáltatásainkat is.

Anyakönyvi ügyekre már lehet időpontot foglalni, de előnyt élveznek a születés hazai anyakönyvezésére irányuló kérelmek, amelyeknek elsődleges célja, hogy a brit állampolgársággal nem rendelkező gyermeket úti okmánnyal lássák el, mivel a közeljövőben utazni kívánnak. Rendes útlevél kézhezvétele jelen helyzetben kb. 4-5 hetet vesz igénybe, ezért amennyiben még nem anyakönyvezett gyermekkel szándékoznak sürgősen hazautazni, akkor az egyszeri hazautazásra jogosító ideiglenes magánútlevél kérelmezése javasolt, majd annak birtokában az anyakönyvezés, és rendes magánútlevél magyarországi intézése.

Ha kérelme a fenti kritériumoknak megfelel, itt foglalhat időpontot a Manchesteri Főkonzulátus kiválasztásával: https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/home

Felhívjuk a figyelmet, hogy az időpontokat folyamatosan nyitjuk meg.

***

Felhívjuk a figyelmet, hogy ideiglenes magánútlevél igényléséhez nem foglalható on-line időpont. Az igénylése feltételeiről és az időpontfoglalás módjáról itt tájékozódhat: https://manchester.mfa.gov.hu/hun/page/ideiglenes-maganutlevel-igenylese

kapcsolat:  konz.man@mfa.gov.hu

***

Bajbajutott magyar állampolgárok számára továbbra is éjjel-nappal elérhető a Konzuli Szolgálat, https://konzuliszolgalat.kormany.hu/.  Javasoljuk a Konzinfo Utazom mobil alkalmazás használatát.

***

Honlapunk 'Koronavírus' menüpontjában összegyűjtöttük a járvány kitörése óta gyakran ismétlődő állampolgári kérdéseket, valamint az arra adott válaszokat. A GYIK eléréséhez kattintson ide

Kérjük, hogy egyesült királyságbeli tartózkodása során folyamatosan kísérje figyelemmel, és tartsa be a brit közegészségügyi hatóságok aktuális ajánlásait, illetve előírásait! Ezekről bővebben az alábbi hivatalos brit oldalakon tájékozódhat.

A magyarországi járványhelyzettel kapcsolatban a https://koronavirus.gov.hu/ oldalon lehet hivatalos információhoz jutni.