16 Mar

Takács Szabolcs európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkár mondott beszédet a március 15-ei ünnepi megemlékezésen Manchesterben, amelynek alkalmából az államtitkár és a főkonzul megkoszorúzta a Kossuth emléktáblát.

 

 

A Central Library épületétben tartott ünnepséget és az azt követő lakossági tájékoztatót is nagy érdeklődés kísérte az észak-angliai magyar közösség részéről. A Zsigmond Király Magyar Iskola diákjai kiállításon mutatták be március 15-ére készített rajzaikat, fellépett a Tititá néptáncegyüttes, valamint Michael Billington, Rob Wakefield és Csige Ildikó.

 

 

 

 

 

Takács Szabolcs államtitkár a megemlékezésen kiemelte, hogy a magyar kormány kiállt a magyar állampolgárok jogai mellett, és a főkonzulátus közelmúltbeli megnyitása is azt jelzi, hogy a kormány figyelemmel kíséri az angliai magyarok sorsát és segíti boldogulásukat.

A lakossági fórumon Takács Szabolcs hangsúlyozta, hogy a kormány számára a Brexit-tárgyalások során a legfőbb szempont az volt, hogy az itt élő magyar állampolgárok megőrizhessék szerzett jogaikat. A fórumon részt vett az Európai Bizottság londoni képviselete által megbízott bevándorlási jogász is. A lakossági kérdések elsősorban az itt tanuló diákok jelenlegi és jövőbeni jogviszonyára, a be- és kiutazásra használható okmányok körére, a vezetői engedélyek érvényességére, a nyugdíj- és társadalombiztosítási szabályozásokra, illetve a kettős adózásra irányultak.

 

 

Chesterben a Chesteri Magyar Közösség szervezésében került sor megemlékezésre, amelyen Takács Szabolcs államtitkár méltatta a chesteri magyar közösség összefogását, majd az azt követő lakossági fórumon tájékoztatta a résztvevőket a Brexit részleteiről, a magyar kormány által képviselt álláspontról és válaszolt a lakossági kérdésekre.