Andy Burnhammel, Nagy-Manchester főpolgármesterével, valamint Steve Rotherammel, Liverpool városi régió polgármesterével, folytatott megbeszélést Tarlós István, Budapest főpolgármestere angliai látogatása során. 

Steve Rotheram és Tarlós István egyetértett abban, hogy támogatják Budapest és Liverpool jövőbeni együttműködését elsősorban a kultúra, a sport és az ifjúság területén, a városok közötti tapasztalatcserét pedig kiterjesztik az örökségvédelemre. 

Tarlós István hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett az iránt, hogy tovább mélyítse kétoldalú kapcsolatait az Egyesült Királysággal az EU-ból történő brit kilépést követő időszakban. A magyar-brit kapcsolatok szorosabbra fűzését szolgálja a Manchesteri Főkonzulátus decemberi megnyitása. A magyar főváros liverpooli kapcsolatainak erősítésében és szorosabbra fűzésében a londoni magyar nagykövetség mellett a Főkonzulátus is támogatást ad a jövőben. Tarlós István részt vett Puskás Ferenc emléktáblájának a felavatásán; a liverpooli South Parkway pályaudvar épületében elhelyezett tábla annak az 1967-ben játszott jótékonysági mérkőzésnek állít emléket, amely Puskás szereplése miatt vált legendássá.

Tarlós István Andy Burnhammel, Nagy-Manchester főpolgármesterével is tárgyalásokat folytatott. Ezen a városvezetők egyetértettek, hogy egyre fontosabbá válnak a városok közötti kapcsolatok; a protokolláris találkozók mellett szükség van szakmai tapasztalatcserére is, hiszen a nagyvárosok hasonló kihívásokkal szembesülnek mindenhol. Budapest és Manchester számára egyaránt fontos városi kérdés a közlekedés szervezése, az árvízvédelem és a hajléktalanság, ezek terén számíthatnak egymás tapasztalataira.

Budapest főpolgármestere kezdeményezte a két város együttműködését, amelynek elsődleges területe a kultúra lehet. A magyar főváros számára Észak-Anglia kiemelt jelentőségű az ott élő magyar közösség miatt. A manchesteri egyetemen számos magyar hallgató tanul, ezért az együttműködés további eleme az ifjúsági terület bevonása is.

Tarlós István gratulált Manchester, az első ipari forradalom városának fejlődéséhez, gazdag épített örökségéhez és a pezsgő kulturális életéhez.

Nagy-Manchester főpolgármestere köszönetét fejezte ki a magyar főváros érdeklődéséért. A Brexit kapcsán a brit városoknak, így Manchesternek is fontos a kétoldalú kapcsolatok erősítése. Megerősítette, hogy nyitott a Budapesttel való együttműködésre, amelynek részleteit a jövőben kidolgozzák.

forrás: