1 Jan

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én éjfélkor kilépett az Európai Unióból és a 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak a végéhez ért. 2021. január 1-től egy széles körű, átfogó partnerségi egyezmény rendezi az Európai Unió és a szigetország viszonyát, amelynek részét képezi egy szabadkereskedelmi megállapodás. 

Magyar állampolgároknak és családtagjaiknak szóló információk a Brexit-ről: 

Mivel a brit kilépésre rendezett formában, azaz megállapodás alapján került sor, az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok 2021. június 30-ig kérvényezhetnek a szigetországban ún. letelepedetti státuszt (settled status), illetve 5 évnél rövidebb tartózkodás esetén előzetes letelepedetti státuszt (pre-settled status).

Az átmeneti időszakot követő változások pontos tartalma a brit kormány nemzeti hatáskörben meghozott döntései mellett részben annak is függvénye, hogy a jövőbeni kapcsolatokról szóló tárgyalások miként alakulnak az EU és a londoni kormány között. A brit kormány vízumrendszert vezet be a 2021. január 1. után az Egyesült Királyságba érkező magyar állampolgárok számára, kivéve a legfeljebb hat hónapos vízummentes beutazást. A szükséges tudnivalókkal kapcsolatban kérjük keressék fel a brit kormány angol és magyar nyelvű vízumtájékoztatóit.

Tartózkodás és vízum

Álláskeresési járadék megállapítása és folyósítása

Munkavállalás 

Munkavégzés

Oktatás, információk magyar diákoknak

Nemzetközi adózás

Szociális biztonság

Alkalmazandó jog, biztosítási kötelezettség

Szociális biztonsági ellátások igénybevétele

Vám

Fogyasztóvédelem

Roaming

Légi személyszállítás

Jogosítványok