13 Oct

Frissítve: 2020. október 13.

Nem magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére - törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel - nem léphet be, de az üzleti célú beutazások vagy a Magyarországon tanuló diákok beutazása nem esik a korlátozás alá.(kivételeket ld. a 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendeletben)

Külföldről érkező magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja személyforgalomban Magyarországra történő belépése során - törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel - egészségügyi vizsgálaton eshet át, amelynek tűrésére köteles.

Szeptember 1-től megszűnik az országok szerinti besorolás, minden magyar állampolgárra egységes karantén-szabályok vonatkoznak. Aki az államhatárra érkezik, beléptetéskor kötelező egészségügyi ellenőrzésen esik át (testhőmérséklet mérés, kikérdezés), melynek tűrésére köteles.
 
Az ellenőrzés eredményétől függően - fertőzés gyanúja esetén - kijelölt karanténba, vagy - 10 napos hatósági házi karanténba kell vonulni.
 
Utóbbi esetben a határon átadják a karanténra utaló hatósági jelet (piros matrica), amit hazatérve ki kell ragasztani az ajtóra. A karantén-szabályok betartását a hatóságok ellenőrzik. A Rendőrség kérése, hogy a határon történő várakozási idő csökkentése érdekében mindenki előre kitöltött és aláírt karantén-űrlappal érkezzen.
A karantén-űrlap kitöltése szeptember 1. utáni érkezéskor mindenki számára kötelező, és azért szükséges, hogy az ott megadott címadatok alapján tudják értesíteni a karantén megadott helyszíne szerint illetékes járási népegészségügyi osztályt (helyi járványügyi hatóság), aki nyilvántartásba veszi a karanténra kötelezett személyt. 
Ugyanez a helyi járványügyi hatóság engedélyezheti a lakhelyelhagyást a tesztelés erejéig azok számára, akik hamarabb szeretnének kikerülni a karanténból, mint 10 nap. Ennek feltétele, hogy a beutazást követő 5 napon belül, 48 óra eltéréssel elvégzett, két PCR teszt eredménye is negatív legyen.
 
Szeptember 1. után kizárólag a Magyarországon, a schengeni tagállamokban, illetve Kanadában vagy az Egyesült Államokban elvégzett  az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálatként – SARS-CoV-2 PCR teszt fogadható el és csak a második negatív teszt után lehet felmentést kapni a további karantén alól. A külföldönt elvégzett tesztek eredményét az érintettnek magyar vagy angol nyelvű okirattal kell igazolnia.
A tesztelési kötelezettség nem kötött korhatárhoz, így a kisgyermekek sem mentesülnek.
A Kormány 2020. szeptember 18-i, 433/2020-as rendelete alapján a PCR teszt hatósági ára: 19.500 HUF/teszt.
 
Tesztelést (beleértve a gyermekek tesztelését) biztosító magyarországi intézmények listája ---> ezen a linken érhető el.

A karantén-szabályokkal kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), valamint a helyi járványügyi hatóságok az illetékesek (járási népegészségügyi osztály).
Amennyiben beutazást megelőzően szeretne bővebb tájékoztatást kapni a tesztelés technikai részleteivel kapcsolatban (pl. lakhelyelhagyási engedély kérelmezésének módja), célszerű közvetlenül a magyarországi tervezett tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal népegészségügyi osztályát. Utóbbi elérhetőségeit --> erre a linkre kattintva tudja kikeresni. 
 
A karantén-szabályok betartását a hatóságok személyesen vagy - önkéntes letöltés esetén - az erre a célra kifejlesztett --> mobil alkalmazás útján ellenőrzik.

A tranzitforgalom (átutazás) kivételt képez, ugyanakkor az egészségügyi vizsgálatokra ezekben az esetekben is sor kerül a határon.

A szeptember 1-jén hatályba lépett 408/2020 (VIII.30.) Kormányrendelet szerint a beutazási- és karanténszabályok tekintetében is a magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik a magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja.
 
A családtagi kapcsolatot ugyanakkor megfelelően igazolni kell (pl. anyakönyvi kivonattal).
Aki a családtagi kapcsolatot nem tudja okirattal igazolni a határátlépéskor, annak javasolt beutazást megelőzően méltányossági kérelemmel fordulni a  Magyarország területére történő tervezett belépés helye szerint illetékes helyi rendőri szervhez. (A Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren történő határátlépés esetén a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányságához.)
 
A méltányossági kérelmet kizárólag online lehet benyújtani, ezen a linken keresztül: 
http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz

A méltányossági kérelmet a magyar állampolgár is benyújthatja családtagja nevében. 
 
A vízumkötelezett családtagoknak természetesen továbbra is érvényes vízummal kell rendelkeznie a beutazáshoz, függetlenül attól, hogy a beutazáshoz szükség van külön rendőrségi engedélyre vagy sem. Amennyiben minden feltétel teljesül (adott esetben rendőrségi engedély, illetve a vízum is rendelkezésre áll), és a külföldi családtag beléphetett az országba, rá is a fent részletezett karanténszabályok vonatkoznak. 

408/2020 (VIII.30.) Kormányrendelet (hatályos változat, módosítva 2020. szeptember 4-én a 422/2020. (IX.4 kormányrendelettel)
 
Határátlépéssel kapcsolatos további részletes információkért a Rendőrség honlapján ide kattintva tájékozódhat.