9 Oct

Október 8-án pénteken, a születésének a 139. évfordulóján állítottak méltó síremléket szülővárosában, Burnleyben a magyar labdarúgást megújító edzőnek Jimmy Hogannek. A megemlékezésen Manchesteri Főkonzulátus képviseletében dr. Babity Zorán konzul vett részt.

A gyors, rövid passzos skót stílus „prófétája” 1916 tavaszán kalandos körülmények között érkezett Magyarországra, majd az MTK-val nyert három bajnoki címet. Az Aranycsapatot irányító Sebes Gusztáv a 6:3 után állítólag azt mondta, hogy „minden, amit a futballról tudunk, Jimmy Hogantől tanultuk”. A magyar és a nemzetközi labdarúgást megreformáló Hogant hazájában sokat bírálták, az őt megillető elismerést a mai napig nem kapta meg. A korábbi Burnley-legendák emlékét ápoló Turf Moor Memorial Garden vezetője, Peter Briggs és édesapja illetve Burnley polgármestere, Mark Townsend valamint az MTK és a Magyar Sportújságírók Szövetsége erőfeszítéseinek köszönhetően méltó nyughelyet állítottak és szenteltek fel Jimmynek.

 

A síremléket a Manchesteri Főkonzulátus képviseletében dr. Babity Zorán konzul és Farkas Zsolt illetve a korábbi klubok képviselői (MTK, Fulham, Aston Villa, Celtic) is megkoszorúzták.