Mire számítsak, ha az Egyesült Királyságba szeretnék beutazni? 

Röviden összegezve az Egyesült Királyságba történő beutazás feltétele egy előzetes online regisztráció, valamint Anglia és Skócia esetében egy 72 órán belül elvégzett COVID-teszt negatív eredményének bemutatása. Beutazást követően 10 nap kötelező házi karanténra kell számítani. Február 15-től a követelmények tovább szigorodnak: Anglia és Skócia a beutazást megelőző teszten felül további két tesztre kötelezi majd a beutazókat a karantén második és nyolcadik napján. Ezen kívül Skócia esetén (szintén február 15-től) házi karantén helyett minden beutazónak 10 napra szobát kell foglalnia egy ún. karanténhotelben, ahol a kötelező karantént tölti. A beutazási szabályokról bővebben: 

I. INDULÁS ELŐTTI TEENDŐK

I/ a) Indulás előtt mindenkinek (azoknak is, akik csak átutaznak, vagy valamilyen oknál fogva mentesülnek a kötelező karantén alól) ki kell tölteni, és az országba történő belépéskor - akár a mobiltelefonról - bemutatni a kontaktuskutatást segítő online formanyomtatványt (--> Passenger Locator Form).

I/ b) Az --> Angliába és a --> Skóciába történő beutazást jelenleg negatív covid-teszthez kötik. A pontos tesztkövetelményeket a linkek alatt találja. Fontos, hogy a mintavételnek az indulást megelőző 72 órán belül kell történnie.

I/ c) A fentieken túl február 15-től az --> Angliába és a --> Skóciába történő beutazást követően a karantén (Skócia esetén karanténhotel) ideje alatt - a második és nyolcadik napon - további két COVID-tesztet kell elvégezni, szintén saját költségen. A két tesztet online le kell foglalni még az indulást megelőzően az erre a célra létrehozott --> internetes oldalon keresztül. A foglaláshoz ugyanezt az online felületet kell használni Anglia és Skócia esetében is, de a részletszabályok eltérnek, ezért kérjük, hogy további információkért kattintsanak a fenti linkekre attól függően, hogy Angliába vagy Skóciába kívánnak beutazni. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a határon mindhárom fenti feltétel teljesülését ellenőrzik, sőt, már a légitársaság is elkérheti az online regisztráció (ld. I/a pont), a negatív teszteredmény (ld. I/ b pont), valamint a beutazást követő két teszt lefoglalásáról (ld. I/ c) szóló igazolásokat. Annak érdekében, hogy a repülőtéren, illetve a határon elkerüljék a kellemetlenségeket, indulás előtt mindig győződjenek meg róla, hogy a fenti igazolások rendelkezésre állnak, szükség esetén be tudják mutatni. Fontos, hogy a negatív teszteredményen szerepeljen a 72 órán belüli (!) mintavétel időpontja!  

II. A KARANTÉN - SZABÁLYOK, BEUTAZÁST KÖVETŐ TESZTELÉS

A beutazás előtt elvégzett teszt negatív eredményétől függetlenül a külföldről beutazók esetében meghatározott karantén-típusokat írnak elő attól függően, hogy ki honnan érkezett. A Magyarországról beutazók AngliábanWalesben és Észak-Írországban 10 napos házi karanténra, Skóciában pedig (február 15-től) 10 napos karanténhotelre számíthatnak. A végrehajtás részletszabályai eltérőek lehetnek, ezeket az úticélnak megfelelő fenti linkre kattintva ellenőrizheti. A karanténhotel céljára kijelölt skóciai hotelek valamelyikét még indulás előtt le kell foglalni, a foglalást a légitársaság a beszállításkor kérheti, hiányában a beszállítást megtagadhatja. A karantén-kötelezettség alól Angliában és Skóciában is csak meghatározott személyi kör mentesül, illetve a december 15. után Angliába érkezők 5 nap karantén után (magánúton) elvégzett PCR-teszt negatív eredményével is mentesülhetnek. Utóbbi szabadon választható (csak akkor szükséges, ha valaki hamarabb el szeretné hagyni a karantént, mint 10 nap), de ettől függetlenül a beutazást követő második és nyolcadik napra előírt két tesztet mindenképp el kell végezni. Fontos kiemelni, hogy a karantén-szabályok, valamint kötelező tesztelések betartását február 15-től fokozottabban tervezik ellenőrizni, a kihágásokat szigorúan büntetni fogják

III. ÁLTALÁNOS JÁRVÁNYÜGYI SZABÁLYOK AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN

Az egyesült királyságbeli tartózkodása során annak is be kell tartania a helyi járványügyi előírásokat, akire valamiért nem vonatkozik a beutazást követő automatikus karantén-kötelezettség. 

Tekintve, hogy a járványügyben a magatartási szabályok meghatározása a területi közigazgatás hatáskörében van, célszerű az utazás céljának megfelelően tájékozódni az ott érvényben lévő helyi előírásokról.

IV. TOVÁBBI KÉRDÉS ESETÉN KIHEZ FORDULHATOK?

Az aktuális beutazási feltételekről hivatalos tájékoztatást a brit határőrség honlapján olvashat: https://www.gov.uk/uk-border-control

Felhívjuk a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban működő magyar külképviseleteknek hatáskör hiányában nem áll módjában a (fenti linkeken is olvasható) brit beutazási- és karánténszabályokról részletesebb felvilágosítást adni, sem mentességet igényelni magyar állampolgárok vagy külföldi családtagjaik részére. Ezekben a kérdésekben hivatalos információt Magyarországon tartózkodók részére a budapesti brit nagykövetség, az Egyesült Királyságban tartózkodók részére a brit határőrség (Border Force) vagy a brit belügyminisztérium (Home Office) adhat, így kérjük, hogy kérdéseivel közvetlenül hozzájuk forduljon (elérhetőségeikért kattintson a beszúrt linkekre)!

Mind a brit kormány, mind a magyar kormány bármikor hozhat olyan új korlátozó intézkedéseket, amely megakadályozhatja a tervek szerinti visszatérést.

Kérjük,  hogy az utazást közvetlenül megelőzően tájékozódjon az aktuális szabályokról, és annak ismeretében mérlegelje az indulást vagy az utazás elhalasztását. A döntés mindenkinek saját felelőssége.