22 Oct

Dr. Balogh Csaba, a KKM közigazgatási államtitkára és Neil Jack, a Blackpooli Tanács ügyvezetője 2021. október 22-én emléktáblát avatott annak emlékére, hogy a város többszáz magyar menekültet fogadott be és segítette beilleszkedésüket az 1956-os forradalom bukása után.

 

 

1957-ben a magyarok Blackpool város vezetésének és lakosainak az általuk nyújtott segítségért hálából magyar kulturális estet szerveztek, ahol saját maguk léptek fel koncerttel, operaáriákkal, színdarabokkal. Az esten a jegyárakból összegyűjtött összeget jótékonysági célra ajánlották fel Blackpool polgármesterének.

 

 

A résztvevők között volt Zsigmond András, Magyarország volt liverpooli tiszteletbeli konzulja, aki maga is fellépett az 1957-es eseményen, Blackpool város Tanácsának vezető tisztségviselői, valamint a Staffordshire-i Magyar Egyesület és a blackpooli magyar közösség tagjai.

Az emléktábla a KKM támogatásával, Blackpool város Tanácsával, a Blackpool Civic Trust szervezettel és a Staffordshire-i Magyarok Egyesületével együttműködésben valósult meg.