14 May

A Chesteri Magyar közösség és a Beat Bazaar a Manchesteri Főkonzulátus támogatásával május 14-én szervezte meg a Chesteri Magyar Napot, amely óriási érdeklődés mellett zajlott. A két helyszínen, Chester belvárosában zajló nagyszabású rendezvényen számos magyar művész lépett fel, a helyi magyar közösségek pedig Magyarországot, a magyar kultúrát és innovációt bemutató workshopokat, kiállításokat rendeztek.

 

 

A fellépők és táncosok igazi fesztiválhangulatot teremtettek, és a látogatók magyar ételeket is kóstolhattak. A Főkonzulátus saját standdal vett részt a rendezvényen, ahol turisztikai kiadványokkal és hungariukumokkal vártuk az érdeklődőket. A rendezvényen beszédet mondott Chester polgármestere és a főkonzul.

Az eseményen fellépett a Folkstone együttes, a Bristoli Táncegyüttes, Szász Hilda és Bíró Albert (ének), Silló Erzsébet (opera), a Táncház Projekt citerásai és táncosai, Michael Borkowski (citera), Pávai Gyopár (fuvola). A kísérőesemények között került megrendezésre a magyar táncház, a Rubik-kocka verseny, a chesteri magyar iskola tanulói által összeállított magyar feltalálókról készült kiállítás, a magyar népviseletről és motívumokról készült kiállítás, a mézeskalács díszítő workshop és vásár, a magyar gasztronómia bemutatása, illetve a cserkészek workshopja is. A kisebbek magyar népmeséket hallgathattak a meseszobában és a látogatók Magyarországról szóló imázsfilmeket tekinthettek meg.

A nagysikerű rendezvényen több százan vettek részt, magyar és brit közönség egyaránt.