14 Jun

A gov.uk tájékoztatása alapján bizonyos (méltányolható) esetekben akár lejárt útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal is elindítható a pre-settled vagy settled státusz iránti kérelem, de a határidő változatlanul 2021. június 30.

A gov.uk tájékoztatása alapján bizonyos (méltányolható) esetekben akár lejárt útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal is elindítható a pre-settled vagy settled státusz iránti kérelem. Ehhez fel kell venni a kapcsolatot az ’EU Settlement Resolution Centre’-rel (SRC), és kérni kell, hogy az online kérelmezés helyett küldjenek Önnek egy papír alapú nyomtatványt, amin lejárt okmány birtokában is be tudja nyújtani a kérelmet.

Az SRC-nél jelezni kell, hogy mire hivatkozással szeretné papír alapon benyújtani a kérelmet az online kérelmezés helyett. A hivatalos brit tájékoztató alapján elfogadható indok lehet például

A brit hatóságoknak hivatalos tudomása van arról, hogy a 2020. november 4. után lejáró magyar okmányok a jelenlegi magyarországi veszélyhelyzet megszűnését követően Magyarországon 60 napig még használhatók maradnak. Ugyanez vonatkozik azokra az okmányokra is, amelyek a 2020 tavaszi veszélyhelyzet idején, 2020. március 11. és július 3. között jártak le, de akkor meghosszabbította a kormány az érvényességüket (erről bővebben itt olvashat: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/miniszterelnokseg-ismet-meghosszabbitja-kormany-lejart-okmanyok-ervenyesseget )

Amennyiben az SRC elfogadja az Ön által hivatkozott indokot, akkor kiküldik a papír alapú nyomtatványt, amit az azon feltüntetett módon és címre kell visszaküldeni (postán vagy emailben) úgy, hogy június 30-ig beérkezzen hozzájuk.

A hivatalos brit tájékoztató oldalak többek között kitérnek arra is, hogy a koronavírus járvány hogyan érintheti a ‘settled’ vagy ‘pre-settled’ státuszhoz szükséges ‘folyamatos tartózkodást’, valamint a gyermekek kérelmeire vonatkozó rugalmasabb benyújtási határidőkre is.