5 May

A Londoni Nagykövetség és a Manchesteri Főkonzulátus 2021. május 5-én online, magyar nyelvű tájékoztató fórumot tartott az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok számára, melynek keretében meghívott szakértők válaszoltak a Brexit kapcsán leggyakrabban felmerülő kérdésekre. Az élő eseményről készült videó megtekinthető a Főkonzulátus Facebook oldalán.

A fórumon nyugdíjakkal, TB-vel, egészségügyi ellátással, beutazással, vám- és adójogi kérdésekkel, az útlevelek érvényeségével, a Brexit utáni letelepedési regisztrációval kapcsolatban kaptak tájékoztatást az érdeklődők haza és brit szakértőktől.

Bő két hónap múlva, június 30-án lejár az uniós polgárok brit letelepedési rendszerében (EU Settlement Scheme) történő regisztrációs határidő. A jogszerű tovább tartózkodást biztosító letelepedési rendszerben azok az uniós polgárok kérhetik a regisztrációjukat, akik 2020. december 31-ig letelepedési szándékkal utaztak be az Egyesült Királyságba. A 2021. január 1. után érkezett magyarok - valamint akik elmulasztják a fenti határidőt - már csupán vízum előzetes beszerzését követően telepedhetnek le, dolgozhatnak és tanulhatnak az Egyesült Királyságban. 

A fórum az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.facebook.com/HunConsulate.Manchester/posts/815154506075607

Az előadásokon elhangzott hasznos linkek:

Brexit utáni regisztrációhoz:

Brit bevándorlási szabályok 2021. január 1-től:

Nemetközi adóügyek, Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)

Vámszabályok

Ízelítő az elhangzott kérdésekből:

  • Nyugdíjas nagyszülő huzamosabban tartózkodna az Egyesült Királyságban (gyerek-felügyelet miatt). Milyen engedélyre/biztosításra van szüksége?
  • Ha valaki látogatóként beutazik vízummentesen az Egyesült Királyságba, majd a 6 hónap alatt munkát kap/ felveszik egy egyetemre, lehetséges a státuszváltás (vízumkérelmezés) az Egyesült Királyságon belül vagy mindenképp ki kell utaznia és Magyarországon igényelni vízumot a munkavállaláshoz, egyetemi tanulmányokhoz?
  • Eddig az Egyesült Királyságban dolgoztam, de most visszatérek Magyarországra. Hogyan igazolhatom a külföldi munkavégzésemet a nyugdíjbiztosítási időbe való beszámításhoz? (Nyugdíjkorhatár, munkaidő összeadása /Magyarországon és UK-ben ledolgozott évek/, szükséges nyomtatványok, igazolások.)
  • Magyarországra való vissza költözés esetén milyen dokumentumokkal lehet igazolni a Egyesült Királyságban letöltött munkaviszonyt, ezeket hol és hogyan lehet beszerezni?
  • Az Egyesült Királyságban vagyok biztosított. Jogosult leszek egészségügyi ellátásra, amikor rövid időre hazalátogatok Magyarországra?
  • Milyen egészségügyi ellátásra lesz jogosult a hozzám látogató, Magyarországon élő családtagom, ha 2021. január 1. után érkezik az Egyesült Királyságba?
  • Lehet TAJ-kártyát igényelni Egyesült Királyságban született magyar állampolgárok részére, ha igen, hogyan?
  • CSOK igénybevételéhez hogyan tudják igazolni a külföldi (brit) biztosítást a magyar állampolgárok?
  • Lehet-e adókártyát igényelni Egyesült Királyságban született magyar állampolgárok részére, ha igen, hogyan?
  • Hazaköltözés esetén milyen vámeljárásra kell számítani? Hogy lehet hazaszállítani a saját tulajdont, milyen igazolásokra van szükség?
  • Csomagküldésnél mire kell figyelni, mit lehet és mit nem lehet küldeni?
  • Útlevél érvényesség (kell-e a 6 hónap lejárat előtt) utazás esetén (haza, Schengen térségbe) brit/magyar állampolgársággal rendelkezők számára